1 Ağustos 2010 Pazar

ORDUO


Ortaokul & lise yıllarında -müzik dinlemenin yetmeyip, çalıp söyleme hevesininde ufaktan kanımıza girmesi ile- (devam eden bir cümle olmayacak elbette) :) ...çalıp söyleme isteğini kızların ilgisini çekmek için körüklediğimiz yıllarda çok sayıda amatör grup dinleme fırsatı yakaladım. Süregelen zaman içerisinde Türkiye'nin farklı illerinde de amatör gruplar dinledim, arkadaşlarım oldu. Muğla'da Üniversite macerası sırasında, Sakarya'ya göç ettiğim dönemde, İstanbul'da çeşitli semtlerde, farklı cafe ve barlarda, hatta Avcılar sahilde çok sayıda profesyönel müzik ile uğraşmayan topluluklar dinledim. Bunların geneli başarılıydı benim gözümde. Oldukça başarılı vokaller vardı içlerinde, çok iyi gitar çalanlar, hem çalıp hem söyleyen arkadaşlar, müzik ile ilgilenenler vardı ancak az sonra bahsedeceğim topluluğun yarattığı hazzı hiç birinde yakalayamamıştım.

Orduo...
Topluluğun isminden de anlaşılacağı üzere Ordu'dan kulaklarımıza fısıldıyorlar şarkılarını. Grubun isminin anlamını  facebook gruplarında şu şekilde açıklıyorlar;
Orduo, isim olarak “Ordu Guitar Duo” ‘nun kısaltılmış halidir. Sonradan gruba iki kişi daha eklenince sadece ORDUO halini aldı. ORDUO, Latin kökenli İngilizce bir söz öbeğinin kısaltması olsa da orijinal bir isim olması, evrensel anlamda herkesin anlayabilmesi, ve marka bilinirliğinin sağlanmış olması sebepleriyle grubun kalıcı ve kabul görmüş ismi olmuştur.
Tarzları , söyleyişleri, repertuarları ile olsun (en azından facebook sayfalarından takip edebildiğim kadarı ile) Ezgi'nin Günlüğün'den Sezen Aksu'ya, Ahmet Kaya'dan Anonim Türkülere, Fikret Kızılok'tan Altıncı Cadde'ye (ki bu grup dağılmamasını dilerdim.) oldukça geniş bir yelpazede eserler sunuyorlar. Ama tüm bunların yanında özellikle kendi besteleri ciddi anlamda takdiri hak ediyor. En beğendiğim besteleri ise "Beni ancak Sevdalardan anlarsın".  İnternette dolaşan görüntülerinde Ordu'nun yerel bir kanalı olan Kanal 52'de yayınlanan Mavi Liman isimli programda sergiledikleri performans oldukça başarılı. Çalması, daha çok söylemesi çok zor olan parçaları bile orjinalini aratmayacak şekilde dinleyiciye sunuyorlar. (Bkz. Haziranda Ölmek Zor )
 Aslında konu müzik olunca söylenecek çok da birşey yok. Yine facebook'taki sayfalarından alıntı ile kendi ağızlarından grubu ve üyelerini tanıyalım ardından da  kayıtlarına bir göz atmanızı tavsiyemdir.


2005 yılında "ordu gitar festivali" esnasında Ordu'da Okan ve Koray tarafından kuruldu.. İkili zamanla birbirleriyle olan uyumlarının ve gitara olan bağlılıklarının etkisiyle istikrarlı bir grafik çizerek, çalışmalarını daha da ilerletti ve dinleyenlerin beğenisini kazandı..

Klasik ve enstrümantal düzenlemelerle başlayan çalışmalara daha sonraları özellikle Ali Barış ve Mine'nin gruba katılmasıyla sözlü parçalar ve gerek grup üyelerin gerekse gruba destek veren bestecilerin yaptıkları besteler de eklendi..

Grup, halen sözlü ve enstrümantal parçaları özgün bir çizgide , "doğal, samimi" bir ortamda ve "çift gitar temelinde" yorumlama çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca grup üyelerinin kendilerinin ve çevresindeki bestecilerin yaptığı besteler de grubun müziğine renk katmaktadır..

Kısaca grup üyeleri;

Okan YILDIZ: Öner YAVUZ'un öğrencisi. Grupta doğaçlama solo yükünü üstlenen kişi. aynı zamanda backvokal. Ordu'da özel bir sağlık kuruluşunda laboratuvar teknisyeni.

Selim Koray DEMİREL: Öner YAVUZ'un öğrencisi. Grupun ritm gitaristi. Aynı zamanda vokal. Anadolu Üniverstesi'nde öğrenci.

Mine ÖZÇELİK: Öner YAVUZ'un öğrencisi. Grubun bayan solisti. Muğla Üniverstesi'nde öğrenci.

Ali Barış YAYLA:Öner YAVUZ'un öğrencisi. Grupta solist, ritm gitarist ve aynı zamanda besteleriyle de gruba katkı sağlıyo. Öğretmen.

Ayrıca Halil DEMİREL ve Alper YILDIRIM da grubun bazı parçalarının söz ve müzik yazarları..

ORDUO - Kolaj


Uploaded with ImageShack.us

ORDUO - Sözüm Kaldı
(söz müzik: Sema Zengin, Gitarlar: Okan-Koray, Vokal: Mine)


Uploaded with ImageShack.us

ORDUO - Aygız
 (Enstrümantal)
(Müzik: Cihangir Cihangirov, Gitarlar: Okan-Koray)


Uploaded with ImageShack.us

ORDUO - El Gibi
(Söz-Müzik: Sezen Aksu, Gitar & Vokal: Koray)


Uploaded with ImageShack.us

ORDUO - Beni Ancak Sevdalardan Anlarsın
Söz -Müzik: Halil Demirel, Gitar & Vokaller: Okan-Koray)


FaceBook sayfalarında çok keyifli 47 adet kayıtları mevcut. İlgelenecekler için: ORDUO FaceBook

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne dersin bu konuda?